Total Pageviews

Saturday, January 22, 2011

پلو عدس با کشمش و میگو...Rice with lentils, raisins and baby shrimps



مواد لازم برای ۲ نفر
برنج ۱ پیمانه
عدس ۱/۲ پیمانه
کشمش ۱/۲ پیمانه
میگو ۲۵۰ گرم، من معمولا پخته شده میخرم ولی اگر نپخته خریدید با آب و نمک آبپز کنید
 پیاز ۱ عدد کوچک
ادویه ۲ ق چای خوری
 کره ۱ ق غذا خوری
نمک و فلفل
روغن برای سرخ کردن

Ingredients for 2 servings:
1 cup rice, I used Jasmine rice  
1/2 cup lentils
1/2 cup raisins ( I love raisin:) 
1/2 lb salad/baby shrimp I bought them cooked that's how they usually are available
1 small onions, sliced
2 teaspoon spices, I used Persian spice but can be substituted with Cinnamon and turmeric 
1 tablespoon butter
Salt and pepper to taste
Oil for frying


Method:
عدس را با کمی نمک بپزید
1. Cook the lentils with a little salt.




پیاز را سرخ کرده تا طلائی شود، ادویه را افزوده و به مدت ۱ دقیقه هم زده
2.  With 1 tablespoon oil saute the onions after a little golden add the spices and stir for 1 minutes.


میگو را اضافه کرده خوب همزده، سپس نمک و فلفل را هم افزوده، به مدت ۵ دقیقه کم کم همزده تا میگو رنگش عوض شود
3.  Add the shrimps, stir, add salt and peppers, stir occasionally for 5 minutes. 


کشمش را از قبل در آب خیس کرده، آبکش کرده و به میگو‌ها اضافه کنید، همزده تا مخلوط شود، کره را اضافه کرده گذشته تا با حرارت ملایم سرخ شود حدود ۱۵ دقیقه
4.  Soak the raisins before using it, get rid of the water and add it to the shrimps, stir, add the butter and let it fry on a low medium heat for 15 minutes. 

برنج را آبکش کرده
5.  cook the rice half way until almost double the size and is not too hard but not too mushy. Don't forget to add salt while it's boiling. Add lentils that we cooked before and place them in a sauce pan, cove it (cover the pan's cover with paper towel) and let is cook on medium heat, check after 5-10 minutes if seams coming out, lower the heat.


وقتی بخار برنج در آمد حرارت را کم کرده و بعد از ۱۰ دقیقه دیگر میگو و کشمش را اضافه کرده هم زده گذشته تا برنج دم بکشد، نوش جان
6.  10 minutes after lowered the heat add the shrimps mixture and mix it with rice and let it all cook together about 25 more minutes or until rice is totally cooked. Enjoyyyyy




No comments:

Post a Comment