Total Pageviews

Sunday, February 13, 2011

Shami kabab with sauce...شامی کباب


این غذا برگرفته از دستور مادربزرگم هست با کمی تفاوت

This is a family recipe, my grandmother always made this and it was supper delicious.





مواد لازم برای ۱۰ عدد شامی 
گوشت چرخ شده ۵۰۰ گرم
تخم مرغ ۱ عدد
پیاز متوسط ۱ عدد، خرد شده
گوجه ۱ عدد
رب گوجه ۱ ق غذا خوری
سبزیجات معطر خشک مثل نعناع، جعفری و مرزه ۱ ق غذا خوری
ادویه گوشت ۱ ق غذاخوری
نمک و فلفل به میزان لازم
کمی روغن برای سرخ کردن 


Ingredients for 10 shami
1 lb ground beef
1 egg
1 medium onion, chopped
1 tablespoon of mixed dried herbs such as mint, parsley, savory
2 teaspoons Persian spices can substituted with mixture of turmeric, cloves, ginger powder and nutmeg
3 tablespoons chickpeas powder, can substituted with flour
1 large tomato
1 tablespoon tomato paste 
Salt and pepper to taste


1. In a small frying pan saute onions until golden, add half of the spices and half of the herbs, stir for couple of minutes, then put half of the mixture in a side and in a large bowl mix the rest with meat, egg, chickpea powder rest of the herbs and spices and slat/pepper, mix it well.




2.  This mixture will give you about 10 patties, soute the patties and set them in a side. 


پیاز‌ها را با کمی روغن تفت داده، وقتی طلایی شدند، نصف سبزیجات و ادویه را هم اضافه کرده و برای ۲ دقیقه تفت داده، نصف این مواد را کنار گذشته و بقیه را با گوشت، تخم مرغ، بقیه ادویه، سبزیجات و آرد نخودچی و نمک و فلفل ورز داده
3. Fry the patties and set them in a side.
این مواد حدود ۱۰ تا کباب شامی میشه، کباب‌ها را در ماهیتابه سرخ کرده


4.  In a large frying pan saute rest of the onions with tomato paste and tomato, add some salt and pepper as well.


بقیه پیاز‌ها را در یک ماهیتابه بزرگ ریخته و با ربّ و گوجه کمی تفت داده و کمی نمک و فلفل هم اضافه کرده




5. At this point add 2 cups of water and let it to boil.


در این مرحله ۲ پیمانه آب افزوده و گذشته تا کمی بجوشد 


6. Add the patties and let it cook in the sauce for another 20 minutes. 


کباب شامی‌ها را اضافه کرده و گذشته تا با حرارت ملایم حدود ۲۰ دقیقه دیگر با 
هم بجوشد




7.  The shamis are ready, you can fry some potatoes and add to them in the last 5 minutes to boil with the sauce.


می‌شه که کمی سیبزمینی سرخ کرد و در ۵ دقیقه اخر به شامی‌های در حال جوشیدن اضافه کرد




Serve it with rice or with lavash it's very delicious. 

2 comments:

  1. I love shami, vali khodam tahala dorost nakardam ;) be dalayele moshakhasi mesle balad naboodam , merci parisa joon az recipe e ali e share kardi , in hafte ma belakhare shami kabab bokhorim , gooshe sheytoon kar .hooora :)

    ReplyDelete
  2. I know Mania jan, sometimes I want to try something for a long time and don't get a chance, hope you can make it, it would be great with masto khiar and flat dagh bread ummmmm yummy :)

    ReplyDelete