عدس ۱/۲ پیمانه
برنج ۱ پیمانه
گوشت چرخ شده ۳۰۰ گرم
پیاز ۱ عدد کوچک، ورقهای خرد شده
کشمش ۱/۲ پیمانه
دارچین ۱ ق چای خوری
زرد چوبه ۱ ق چای خوری
ادویه گوشت ۲ ق چای خوری
جعفری خشک ۱ ق چای خوری
نمک و فلفل
روغن برای سرخ کردن
کره ۱ ق غذا خوری
Ingredients:
1/2 cup Lentil
1 cup basamti or jasmine riceHalf a pound ground beef
1 small onion, sliced
1/2 cup raisins
1 teaspoon cinnamon
1 teaspoon turmeric
2 teaspoons allspice
1 teaspoon dried parsley
Salt and pepper to taste
2 tablespoon olive or vegetable oil
1 tablespoon butter
طرز تهیه
عدس را با کمی نمک پخته ولی به حدی که له نشود
گوشت را با نمک و فلفل، جعفری خشک و ادویه گوشت مخلوط کرده، خوب ورز داده و به شکل گلولههای کوچک در آورده در ماهیتابه سرخ میکنیم
برنج را دمپخت کرده قبل از دم گذاشتن، عدس را افزوده مخلوط کرده و گوشتها را در وسط قابلمه بین برنجها قرار میدهیم و میگذاریم برنج دم بکشد.
کشمش را از قبل در آب ولرم خیس میکنیم،در ماهیتابه پیاز را با کمی روغن تفت داده وقتی به رنگ طلایی در آمد، دارچین و زرد چوبه را اضافه کرده کمی هم زده و آب کشمشها را کشیده و به پیازها اضافه کرده و به مدت ۵ دقیقه تفت میدهیم
در این مرحله کشمشها و پیاز را به روی برنجها ریخته، میگذاریم تا حدود ۲۰ دقیقه دیگر با حرارت ملایم دم بکشد. در آخر و قبل از سرو کردن کره را به برنج افزوده خوب همزده
Method:
1. Cook the lentil with a little salt.
2. Mix meat with allspice, salt, pepper dried parsley and mix it well, then shape into small size balls and fry in frying pan.Mine are not same size LOL
3. In a medium size sauce pan cook the rice with enough amount of salt until fluffy, add the lentils and when there is no more water left, place the meatballs in the middle and cover it with rice and cover the pan let it cook.
4. Soak raisins with warm water.
5. Fry the onions until golden, add cinnamon and turmeric stir for a minute, rinse the raisins and add to the onions and fry for another 5 minutes.
6. Pour raisins and onions on the top of rice and let them cook for another 20 minutes over low- medium heat.
7. Add butter to the rice before serving.
No comments:
Post a Comment