فسنجون یکی از خورشتهایی هست که هر کسی به روشی درست میکنه، بعضیها با مرغ، بعضیها با گوشت گوسفند، بعضیها شیرین دوست دارند بعضیها ترش. این دستور فسنجون با مرغ هست.
مواد لازم
مرغ بدون استخوان ۵۰۰ گرم
پودر گردو ۱ پیمانه
پیاز ۱ عدد متوسط
رب انار ۱/۲ پیمانه
شکر به میزان لازم دلخواه
نمک و فلفل
آب سرد به مقدار لازم
چند عدد قطعه یخ
طرز تهیه
در قابلمه مورد نظر ۱ پیمانه آب سرد و رب انار را مخلوط کرده، گردو را اضافه کرده میگذاریم با حرارت نسبتا زیاد بجوشد حدود نیم ساعت بعد شعله را کم کرده و در قابلمه را گذشته تا به آرامی بپزد
هر چند وقت چک کنید و اگر آب کم شده بود آب خیلی سرد و ۲ تا قالب یخ اضافه کنید این باعث میشه روغن گردو در بیاد
اگر فسنجون شیرین دوست دارید در این مرحله به اندازه دلخواه شکر اضافه کنید
وقتی گردو به روغن افتاد پیاز را رنده کرده و با نمک، فلفل و مرغ به این مواد اضافه میکنیم و میگذاریم تا بپزد و خوب جا بیفتد
روش دیگر این هست که اول گردو را کمی تفت داده و بعد رب انار را اضافه کرده وقتی خوب مخلوط شد آب سرد را اضافه کرده با این روش رنگ فسنجون
کمی تیر تر خواهد شد
Fesenjoon is one of the popular stews with the meat of choice, walnut and pomegranate sauce. There are different ways to make fesenjoon. Some make it with lamb and some with chicken, some like it a little sweet and some like it a little sour. Anyhow, this is the recipe how I usually make Fesenjoon, by the way I like it sweet so addition to sweet pomegranate sauce I add some brown sugar as well but this is totally optional.
Ingredients:
1 lb boneless skinless chicken
1 cup walnut
1 medium onion, finely chopped
1/2 cup pomegranate sauce ( could be sweet or sour )
Brown sugar optional
Salt and pepper
Cold water (enough)
Some ice cubes
Method:
1. In a medium - size saucepan mix one and a half cup of cold water with pomegranate sauce stir it well, add walnuts and bring to a boil, after 30 minutes turn down the heat and let it cook over low heat.
2. Check it once in awhile and add a little ( around 1/4 of cup) cold water and 2 cubes of ice for about 3 times, this cause the walnut’s oil to come out.
3. If you like it sweet add sugar at this point.
4. When see the walnut’s oil add onion, chicken and salt and pepper and Cover and let it cook over low- medium heat until chickens are well cooked and stew appears a little thick. If stew is watery let it cook for a longer time.
-parisa
No comments:
Post a Comment